Suomen Senioriteko -palkinnot Vantaan Myyrinkodin Ystäväpiirille ja seniorien tanssiryhmän vetäjä Marjo Kanervalle

Eeva Kainulainen
23.1.2018

Suomen Senioriteko -palkinnon saivat Myyrinkodin Ystäväpiiri, jonka puheenjohtaja Ulla Mustonen vasemmalla. Oikealla toisen palkinnon saanut Marjo Kanerva.
Suomen Senioriteko -palkinnon saivat Myyrinkodin Ystäväpiiri, jonka puheenjohtaja Ulla Mustonen vasemmalla. Oikealla toisen palkinnon saanut Marjo Kanerva.

Suomen Senioriliike – Arvokkaan Vanhenemisen Puolesta ry on päättänyt palkita kaksi senioritekoa. Ensimmäistä kertaa jaettavat Suomen Senioriteko – palkinnot saavat Vantaalla toimiva Myyrinkodin Ystäväpiiri ja lavatanssiryhmiä Tampereella vetävä Marjo Kanerva.

Senioriliike ajaa vanhojen ihmisten oikeutta hyvään elämään. Hyvään elämään kuuluu palvelujen ja ympäristön kehittäminen ikäihmisten näkökulmasta ja heidän kanssaan. Yhteisöllisyys on yksi tavoitteista. Kumpikin palkittu toiminta edistää hyvän elämän ja yhteisöllisyyden tavoitteita. Yhteinen mielekäs tekeminen, uuden oppiminen, liikunta ja mukava yhdessäolo vähentävät yksinäisyyttä ja tuovat iloa ja hyötyä.

Vantaan Myyrinkodin Ystäväpiiri koostuu runsaan sadan länsivantaalaisen ikäihmisten joukosta. He ovat ilahduttaneet vanhainkoti Myyrinkodin asukkaita yli 30 vuotta. Vanhainkoti on Vantaan suurimpia tuetun asumisen yksiköitä ja asukkaita on noin 100.

Vapaaehtoiset ilahduttavat asukkaita tempauksilla kustantamalla taloon teatteriesityksiä myyjäisvaroin, laulamalla ja lukemalla osastoilla säännöllisesti. Asukkaiden kanssa leivotaan, keväisin istutaan kukkasipuleita. Juhannusvieraana oli kesäkuussa hevonen. Vapaaehtoiset hoitavat myös talon aulavalvonnan iltaisin vapauttaen henkilökunnan hoitotehtäviin.

Kaupunki on antanut ystäväpiirille kokoontumistilat. Yhdessä tehdään käsitöitä, retkiä, vierailuja ja järjestetään luentoja. - Toiminta pitää myös vapaaehtoiset toimintakykyisenä ja elämässä kiinni. Monet vapaaehtoiset asuvat yksin. Tunnemme itsemme tarpeelliseksi ja iloa tuottaessamme saamme sitä myös itsellemme, sanoo Ystäväpiirin puheenjohtaja Ulla Mustonen.  

Liikunnanohjaaja Marjo Kanerva vetää lavatanssiryhmiä senioreille Tampereella. Menossa on kolmas vuosi. Osallistujia on viikottain lähes pari sataa. Senioriliikkeelle tehdyssä palkitsemisesityksessä todetaan, että Marjo Kanervalla on kyky koukuttaa osallistujat lajiin. Kyse ei ole pelkästään liikunnasta vaan myös mielialan kohennuksesta. Suuri määrä tamperelaisia senioreita saa viikottaisen nosteensa käytyään kerran pari lavatanssijumpassa. Marjo Kanerva on ohjannut ryhmäliikuntatunteja 30 vuotta. Muutamia vuosia sitten hän huomasi erityisen Lavis –koulutuksen ja osallistui siihen. Kyse on lavatanssin ja jumpan yhdistelmästä musiikin tahdissa. Siinä harjoitetaan kehoa monipuolisesti.   - Toiminnalla on myös yhteisöllisiä vaikutuksia, saa uusia ystäviä, sanoo Kanerva.  Monet ovat sanoneet, että tanssitilaisuuksiin on helpompi tulla yksinkin, kun mukana on samanhenkistä väkeä.  Osanottajat ovat 60-85 vuotiaita, pääosin naiseläkeläisiä. Tansseja pidetään Tampereen kaupungin tiloissa Ratinassa ja Tanssiseura Hurmion salissa.  Marjo Kanerva työllistää toiminnalla itsensä. Lisäksi hän on miehensä omaishoitaja.

Senioriteot palkinnot luovutti puheenjohtaja Kimmo Kiljunen Tampereella 22.1. järjestetyssä Toimeentulo eläkkeellä -seminaarissa.

Molemmat palkinnot ovat arvoltaan 500 euroa.