Senioriliikkeen 10-vuotisjuhlaseminaari: Huoli ikäihmisten hoivasta

Eeva Kainulainen
17.10.2018

Senioriliikkeen juhlaseminaari 16.10. paneutui ikäihmisten kotona selvitytymiseen. Marraskuussa tulee kuluneeksi kymmenen vuotta siitä, kun professori Sirkka-Liisa Kivelä perusti Senioriliikkeen. Hän puhui vanhuspalvelujen nykytilasta. Mitä kymmenen vuoden aikana on tapahtunut.

Professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä sähköisti seminaariyleisön puheenvuorollaan ikäihmisten palveluja koskevista tutkimuksista ja nykypäivän todellisuudesta. Ikäihmisten laitospaikkoja on ajettu alas, samalla ei kuitenkaan ole lisätty ympärivuorokautista hoivaa tarvittavia asuntopaikkoja samassa määrin - tilanteessa, jossa vanhusväestön määrä kasvaa. Tutkimustietoa on, resursseja on liian vähän. 

Senioriliikkeen hallituksen jäsen Leif Jansson sanoi avauspuheenvuorossaan, että ikäihmisille tulisi säätää subjektiivinen oikeus hoivaan, aivan kuten lapsila on oikeus päivähoitoon. 

Kansanedustaja Sari Tanus haastoi eläkeyhtiöitä suuntaamaan osan kansainvälisistä sijoituksistaan kotimaahan senioreiden toimeentulon, terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen. " Sopivia, edullisia asuntoja ja niihin tuotavia palveluja, vanhuspalvelua tarvitaan laajalla skaalalla. Siihen voisivat rikkaat eläkeyhtiötkin kantaa korttansa kekoon, Tanus sanoi.

Hallituksen kehittämiskokeiluissa löytyneet parhaista käytännöistä puhui Maritta Haavisto, joka on Pääkaupunkiseudun Ikäihmisten hoidon ja kaikenikäisten omaishoidon kehittämisen (I&O) kärkihankkeessa muutosagenttina. 

Seminaarin puheenjohtajana toimi Senioriliikkeen hallituksen jäsen  Leena Eerola. 

Seminaari järjestettiin tiistaina 16.10.2018 Helsingissä, Kampin palvelukeskuksessa. Tämän uutisen lopussa on seminaarin puheenvuorot.