Ikäystävällinen kunta - seminaarissa hyviä ideoita kuntien käyttöön

Eeva Kainulainen
7.11.2018


Puheenjohtaja Kimmo Kiljunen haastoi kuntia ikäystävällisyyteen.
Puheenjohtaja Kimmo Kiljunen haastoi kuntia ikäystävällisyyteen.

Senioriliike järjesti 6.11. Ikäystävällinen kunta -seminaarin Kampin palvelukeskuksessa. Puheenjohtaja Kimmo Kiljunen haastoi kuntia kilpailuun ikäystävällisyydestä nyt, kun ikääntyvän väestön määrä kasvaa.

Seminaarissa kuultiin aluearkkitehti Johanna Hyräksen esitys Lapinjärven kunnan suunnitelmasta. Tavoitteena tässä 2800 asukkaan kunnassa on "muistiystävällinen kunta".  Kunta julistautui viime vuonna ihmislähtöiseksi kunnaksi, jossa turvataan ikäihmisten itsenäinen toimiminen mahdollisimman pitkään ja asuminen omassa kodissa. 

Kunnassa kehitettiin omakotitalomalli, Lapinjärvitalo, joka on kooltaan 50 neliömetriä. Tarkoituksena on, että rakentaa taloja vuokra-asunnoiksi kirkonkylän keskustaan. Pohjana on se, että Lapinjärvellä asutaan omakotitaloissa ja tehdyn kyselyn mukaan näin halutaan edelleenkin asua.  Näihin taloihin on tavoitteena saada vuokralaisiksi syrjäkylien asukkaita, jotta kotihoito voi toimia pienellä alueella. Tämä malli tuo myös palvelut asukkaiden saataville, koska kirkonkylän keskustassa on kaikki tarvittava kirjastoista, kauppaan, pankkiin ja muihin palveluihin.

Suunnittelussa on ollut mukana asukkaista koostuva tiimi "unelmatiimi", joka ideoi asumisen lisäksi mm. turvallisuusasioita.

Suurta kuntaa edusti Vantaan vanhusneuvoston puheenjohtaja Jussi Särkelä. Hän kertoi, miten vanhusneuvosto on vaikuttanut kunnan ikäystävällisyyteen. Hän totesi, että sosiaali- ja terveyspalvelut eivät ole kärkisijalla palvelujen tarpeessa heti eläköitymisen jälkeen, vaan kultturipalvelut ovat etusijalla. Hän korosti myös liikuntamahdollisuuksia ja liikunnan ohjausta. Rollaattori olympialaisiakin hän ehdotti hymysuin. 

- Ikäihmiset kokevat saavuttavansa vanhuuden 74 -vuotiaina, sanoi Särkelä. Silloinkin he maksavat veroja enemmän kuin kuluttabat palveluja. Vielä 85-vuotiaatkin ovat nettoveronmaksajia, eli maksavat palvelunsa verojensa kautta. 

Erityisen iloinen Särkelä oli pääkaupunkiseudun bussilippu-uudistuksesta 70-vuotiaille. Vuoden 2019 alusta 70-vuotiaat pääsevät HSL:n kulkuneuvoilla 50%:n alenneuksella klo 9-14. Särkelä pitää tätä hyvänä ensiasekeleena ikäihmisten matkustuksen parantamiseksi. Näin myös vähennetään yksinäisyyttä, kun on varaa matkustaa.

Seuraavassa Seniorilehderssä kerrotaan enemmän ikäystävällisyydestä ja mm. Lapinjärven ideoista. Lehti ilmestyy helmikuun puoliväliss.