Senioriliike vaatii vanhainkotien koronakuolemien pikaista selvittämistä

Natasha Svahn
22.4.2020

Suomen Senioriliike pitää välttämättömänä vanhainkodeissa tapahtuneiden koronakuolemien pikaista selvittämistä. Viranomaisten tulee pikaisesti selvittää, ovatko menehtyneet vanhukset saaneet asianmukaista hoitoa. Onko hoivakotien uudet asukkaat testattu, miten on huolehdittu suojavarusteiden käytöstä ja onko koronaan sairastuneet toimitettu sairaalahoitoon? Hoivakotien toimintakäytännöt on selvitettävä ja julkaistava valtakunnallisessa mediassa viipymättä. Lisäksi Senioriliike esittää työeläkkeiden maksukäytännön muuttamista. Alla kannanotto kokonaisuudessaan.

                                                                                                                                                               

                                                              

Suomen Senioriliike - Arvokkaan Vanhenemisen Puolesta ry

 

                                                                             22.04.2020

 

Arvoisa päättäjä

Suomen Senioriliike – Arvokkaan vanhenemisen puolesta ry kiinnittää huomiotanne seuraaviin kahteen kysymykseen, jotka jäsenistömme on nostanut esiin tässä kriittisessä tilanteessa:

 

  1. Vanhainkotien koronakuolemat

Suomen Senioriliike pitää välttämättömänä vanhainkodeissa tapahtuneiden koronakuolemien pikaista selvittämistä. Viranomaisten tulee pikaisesti selvittää, ovatko menehtyneet vanhukset saaneet asianmukaista hoitoa. Onko hoivakotien uudet asukkaat testattu, miten on huolehdittu suojavarusteiden käytöstä ja onko koronaan sairastuneet toimitettu sairaalahoitoon? Hoivakotien toimintakäytännöt on selvitettävä ja julkaistava valtakunnallisessa mediassa viipymättä.

Mahdollinen ohjeiden vastainen toiminta on saatettava viranomaistutkimuksen kohteeksi ja vastuukysymykset on selvitettävä, kuten myös mahdolliset sanktiot. 

 

  1. Työeläkkeiden maksupäiväkäytännön muuttaminen

Suomen Senioriliike esittää, että työeläkkeiden maksupäivä määritellään niin, että maksu-päivän sattuessa viikonlopulle tai juhlapäivälle, maksatus tapahtuu EDELLISENÄ ARKIPÄI-VÄNÄ. On kohtuutonta, että nykyisen käytännön mukaan eläkkeiden maksu siirtyy esimerkiksi tänä vuonna toukokuun 4. päivälle.

Suomen Senioriliike – Arvokkaan vanhenemisen puolesta ry

Hallitus

psta

Maarit Peltomaa

puheenjohtaja