« aihelistaan

Median sumutusyritykset.


 • nimimerkki

  Esko Järvenpää

  19.2.2017 klo 15:21
  Eläkekeskustelu paranee.

  Iltalehti toi ensimmäisenä sanomalehdistä objektiivisen näkökulman eläkekeskusteluun 18.2., analyysi kolumnilla ja laajalla eläkeläisten haastatteluilla. Monet meistä eläkeläisistä on havainnut julkisessa keskustelussa tarkoitushakuisen työeläkkeen, kansaneläkkeen ja takuueläkkeen sekoittamisen jolla on tarkoitus häiritä leikatun indeksin eduskunta-aloitteen arviointia. Iltalehden avaus tuli tarpeeseen ja oli kotitalousjärjellä ymmärrettävä.

  Lehti toteaa, että pienimmät kansan ja takuueläkkeet on milloin tahansa korotettavissa eduskunnan päätöksellä eikä se liity mitenkään leikattuun työeläkeindeksiin. Toisaalta lehti viittaa Eläketurvakeskuksen viimekuussa tekemään selvitykseen jossa osoitetaan, ettei leikattu indeksi toimi kuten sen pitäisi, ajan kanssa indeksillä heikennetyllä, pienimmillä työeläkkeillä ei pysty maksamaan asumista jolloin siirrytään asumistuen piiriin. .

  Työeläkelaitosten kassojen varallisuus on noussut 189 miljardiin euroon ja se on hyvä "työkalu" varsinkin kun se on jatkuvasti paisunut ja juuri tähän pitäisi leikatun indeksin päivitys kytkeä, pieni siivu tuotoista oikeudenmukaiseen päivitykseen tulevaisuutta vaarantamatta. Pääomaan ei kukaan halua koskea.

  Eläketurvakeskuksen odotetaan tutkivan miten leikattu työeläkeindeksi vaikuttaa siirtymään sosiaalitukien alueelle leikatun työeläkkeen pienentyessä ajan myötä. Työeläkejärjestelmä luotiin turvaamaan työn veteraanien toimeentulo työeläkekassojen tuottojen ei valtion kustannuksella. Pelkästään se, että työeläkeläiset entistä enemmän tarvitsevat asumistukea osoittaa ettei leikattu indeksi toimi.

  Aiemmissa keskusteluissa on nuoria suorastaan kiihoitettu suurien ikäluokkien laillisia eläkeoikeuksia vastaan, pitää kuitenkin muistaa, että eläkkeet on ansaittava ennen jakamista. Jatkuvasti kasvavan eläkevarallisuuden ja sen tuottojen loppumisesta ei ole pelkoa. Digitalisaatio, ropotiikka, työhyvinvoinnin kehitys ja automaatio takaa kansantalouden kehityksen ja eläkejärjestelmän uskotaan toimivan vastuullisena jakoavaimena.

« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Median sumutusyritykset.