« aihelistaan

Matti Hellsten: Yhteiskunnassamme asennevamma?


 • nimimerkki

  Nestori

  29.12.2017 klo 13:39
  Matti Hellsten: Yhteiskunnassamme asennevamma?
  29.12.2017

  Matti Hellsten
  Matti Hellsten
  Suomi harmaantuu kovaa vauhtia mutta miten yhteiskuntamme suhtautuu ikäihmisiin? Ammattiyhdistysliikkeessä pitkään toiminut Eläkkeensaajien Keskusliiton entinen puheenjohtaja Matti Hellsten kysyy vaivaako Suomea asennevamma. Eläkepoliittisen keskustelun sävy on hänen mielestään "aika voimakkaasti ikäihmisiä syyllistävä".

  Vuoden 2017 aikana on puhuttu eläkkeiden tasosta ja eläkerahojen riittävyydestä. Tähän liittyen on ikäihmisten osuutta väestöstämme suorastaan kauhisteltu. On annettu ymmärtää että se on lähes maailmanennätysluokkaa.

  Kova väite, mutta on vähän niin ja näin pitääkö se todella paikkansa, varsinkin kun sen suhteuttaa eläköitymisikään muualla.

  Johtuneeko tästä väitteestä vai mistä, mutta Suomessa on ainakin sanankäytön tasolla jonkinlainen asennevamma ikäihmisten suhteen.

  Olen seurannut varsin kauan eläkepoliittista ja vähän sosiaaliturvaankin liittyvää keskustelua. Kun katsoo mitä termejä käytetään paljastuu myös asenteita ikäihmisiä kohtaan, tahallisia ja tahattomia.

  Joku voisi nimittää keskustelun sävyä ikärasismiksi. Se on ehkä liian voimakas ilmaisu. Jotakin asenteellisuutta se kuitenkin tuo esiin.

  Takavuosina olimme elätettäviä. Sen jälkeen siirryttiin käyttämään termiä passiiviväestö?! Seuraavaksi oltiin huolestuneita huoltosuhteesta. Ei liene vaikea arvata ketkä sitä huoltosuhdetta huononsivat.

  Sitten Suomi huolestui väestörakenteesta, joka oli pahasti vinoutumassa. Arvatkaapa ketkä edustavat sitä vinouttavaa puolta? Ikäihmiset tietenkin.

  Asiat sinänsä pitävät pääosin paikkansa. Suomi harmaantuu kovaa vauhtia.

  Sen sijaan on käydyn keskustelun sävy mielestäni aika voimakkaasti ikäihmisiä syyllistävä. Me emme ole yksin tämän ongelman kanssa niin kuin suomalaisesta keskustelusta voisi päätellä.

  Erityisen suuria syntisiä tuntuvat olevan ns. suurten ikäluokkien ihmiset. Heidän syytään näyttää olevan lähes kaikki muu paitsi rutto ja kolera. Heidän syytään ovat parakkikoulut ja vuoroluku. He tukkivat nuorilta työpaikat. He ovat romuttaneet sosiaali- ja terveyspalvelut.

  Uusimmat syytökset ovat että he ahneuksissaan tuhoavat työeläkejärjestelmän niin että nyt työssä olevat eivät enää saa aikanaan työeläkkeitä sovitulla tavalla.

  Eli aika usein kuultuja syytöksiä.

  Vuoden 2017 aikana valtiovalta suhtautui joissakin asioissa vastaavanlaisesti – enkä nyt tarkoita toimeentuloon liittyviä asioita.

  Oikeusministeriö asettaa määrävälein Kansalaisyhteiskuntapolitiikan neuvottelukunnan (KANE). Siihen kuuluu monia hyvin erilaisia ja eri kokoisia järjestöjä, ei kuitenkaan yhtään eläkeläisjärjestöä. Eläkeläisjärjestöt kyllä yrittivät hyvinkin aktiivisesti saada edustusta siihen. Ei vaan onnistunut. Ne eivät siten oikeusministeriön mielestä liene kansalaisjärjestöjä. Eläkeläisten yhteisjärjestö EETU olisi ollut suurempi järjestö kuin mikään jäseneksi nimetyistä on.

  Toinen vastaavanlainen tapaus oli kun valtiovarainministeriö asetti ”Digi arkeen”-neuvottelukunnan. Sen tehtävänä on mm. olla keskustelufoorumi jossa eri kansalaisryhmät pääsevät kertomaan millaisia digitaalisten palvelujen pitäisi olla.

  Ikäihmiset eivät ilmeisesti ole kansalaisryhmä tässä mielessä, vaikka erityisesti heidän pitäisi saada äänensä kuuluviin näissä asioissa.

  Sanotaan, että sivistysyhteiskunnan tuntee siitä, miten se kohtelee vanhuksiaan. Jos näin on, niin kyllä meillä Suomessa on vielä tehtäviä jäljellä.  Matti Hellsten 29.12.2017

 • nimimerkki

  Kaj Karlsson

  29.12.2017 klo 19:31
  Pitäisikö poliittisten eläkeläisjärjestöjen katsoa ensin peliin. Hampaaton toiminta jota kutsuvat edunvalvonnaksi on ollut anteeksiantamaton virhe. RAY-rahat on otettu vastaan ja käytetty muuhun kuin edunvalvontaan.

 • nimimerkki

  Nestori

  29.12.2017 klo 20:27
  Oikeassa olet Kaj. Nämä eläkeläisjärjestöt ovat melko hampaattomia. koska kun ne aikovat vaikuttaa jollain radikaalilla tavalla näihin asioihin, niin emojärjestö (=puolue) vietittää: Pysykää lestissänne tai lopetamme puolueelta tulevan tukemme teille ! ! !

 • nimimerkki

  Heikki Ranki

  30.12.2017 klo 13:19
  Helsten on oikeassa, yhteiskunnassamme on asennevamma eläkeläisiä ja ikäihmisiä kohtaan.

  Nyt olisi vihdoin ymmärrettävä yhdistää voimavaramme puhaltamalla yhteen hiileen. Senioriliikkeessä olemme tähän valmiit ja toivon muidenkin eläkeläisjärjestöjen olevan.

  Yhdessä olemme vahvempia kuin erikeen. Eläkeläispolitiikan ja eläkeläisten edunvalvonnan tekeminen tulisi olla kaikkien eläkeläisjärjestöjen ensisijainen tehtävä. Jätettäköön puoluepolitiikka poliittisesti sitoutuneiden puolueiden tehtäväksi.

 • nimimerkki

  Josa Jäntti

  3.1.2018 klo 17:17
  Matti Hellsten on oikeassa, mutta on turha pelätä sanaa ikärasismi. Se on ilmennyt jatkuvasti lähes joka paikassa mm. ay - liikkeen ( + EK :n ) piirissä. Kaikkein näkyvimmin kansalaisaloitetta eläkeindeksin muuttamista vastustivat ay - järjestöt ja niiden johtajat ( + EK) - myös niiden nuorisojärjestöt. Taitettua indeksilakia edeltävässä lausunnossa v. 1995 sos . - terv.valiokunta sanoi - " indeksin muutos alentaa eläkeläisten elintasoa , mutta on kuitenkin hyväksyttävä ". Nyt se on ollut voimassa 22 vuotta ja v. 1995 eläkkeelle jääneet ovat menettäneet n. 30 % eläkkeestään - muut vähemmän eläkevuodesta riippuen. Ay - liike halusi aikoinaan v.1995 palkkaindeksiä ja prosenttikorotuksia ! Ko. sama valiokunta v. 2017 ei hyväksynyt asiantuntijoiden ( Pusa + Pukkila ) muitakaan vaihtoehtoja eli 80/20 tai 50/50 indeksejä. Juuri silloin olisi jo ennen kansalaisaloitteen käsittelyä poliittisten eläkeläisjärjestöjen tukea kipeästi tarvittu eli eläkeläisjärjestöjen = EETUn tukea arvovallallaan ( hallituksessa on ex -edustajia ja ex - ministereitä ). Juuri silloin se olisi voinut osoittaa toimivansa nimensä mukaan. Se oli hiljaa ! Miksi ! Aloitehan sai yli 84 000 allekirjoituksen. Nyt on myöhäistä surkutella kohdellaanko Suomessa ikäihmisiä aliarvioivasti ! Siksi on turhaa sanoa - kuten Hellsten - " meillä Suomessa on vielä tehtäviä jäljellä ". Se on aivan totta, koska emme toimineet silloin kun piti ja indeksimuutos olisi ollut mahdollista. Hänen tapaansa voi joku eläkeläinen kirjoittaa samoilla sanoilla vielä 2020 - luvullakin. En ihmettele, kun EETUN aktiivisuus on tätä luokkaa, että sitä ei kutsuttu KANE eikä "Digi - arkeen " neuvottelukuntaan. Olen Kaj Karlsonin kanssa samaa mieltä, että EETUN hallituksen jäsenille on aika hankkia peilit sukupuolesta riippumatta. Olen pahoillani, jos kommenttini on epäkohtelias, mutta olen todella pettynyt EETUn ja saamattomuuteen ja nöyristelyyn !

 • nimimerkki

  k.t

  19.5.2018 klo 16:29
  Hämmästyttävää on se, että mikään puolue tai yksikään kansanedustaja ei ole "julkisesti" ryhtynyt ajamaan työeläkeindeksin palauttamista 50/50 tasolle.
  Miksei esim. Rinne ei sanallakaan ota kantaa työeläkeindeksiin. Hämäyksen vuoksi poliitikot puhuvat vain "pienistä" eläkkeistä; ettei vaan kukaan huomaa työeläkeindeksin köyhdyttävää vaikutusta, jotta työeläkeyhtiöiden jakamiin rahoihin
  ei vain tulisi stoppia. Näin siis varsinkin ammattiyhdistysliikkeiden edustajat ja niihin
  sidoksissa olevat poliitikot. Eläkerahojamme sijoitetaan minne sattuu, esim. ollaan osakkaina terveydenalan yrityksissä; kerätään tuottoa kansalaisten maksamista Kela-rahoista; melko kummallista sijoittelua?
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Matti Hellsten: Yhteiskunnassamme asennevamma?