« aihelistaan

Aktiivimalli näytelmä


 • nimimerkki

  Heikki Lund

  23.9.2019 klo 18:28
  Aktiivimalli (Harmaat Pantterit 4) on neljäs itsenäinen osa suomalaista vanhustenhoitoa käsittelevistä näytelmistäni. Kolme aikaisempaa Käpyhovinäytelmää ovat saavuttaneet suuren suosion ympäri maata. Kaikki trilogian osat ovat käsitelleet komedian ja ironian keinoin vanhustenhuollon ja laitoshoidon eri osa-alueita ja ongelmia. Aktiivimallissa keskitytään tulevaisuuteen joka ei näytä kovinkaan valoisalta. Hallitus tavoittelee sosiaalimenojen miljardisäästöjä uudella AIPA-lailla (aktiivisten ikäihmisten itsepalvelumalli). Kaikkien 65 vuotta täyttäneiden on osallistuttava ohjelmaan eläkkeen menettämisen uhalla. Vapautuksen saa ainoastaan vakuutusyhtiöiden lääkärien todistuksella. Pakollisilla, konsulttien vetämillä kursseilla opetellaan erilaisia selviytymistekniikoita vanhuuden vaivoista (miten vaihdat vaipat itse ja sidot itsesi lepositeisiin, miten haet kotipalvelun toimittaman ruoan eteisestä tai käytävästä, miten osaat ottaa lääkkeet itsenäisesti ym.). Konsulttipalvelut hallitus on toki ulkoistanut kansainvälisille pörssiyhtiöille.
  Näytelmä kuvaa komedian keinoin, vähän anarkistisestikin vanhustenhoidon tilaa ja tulevaisuutta. Hallitus satsaa vanhustenhoidossa kovasti automatioon ja erilaisiin sovellettaviin innovaatioihin. Yhtenä kehityskohteena ovat robotit. Innoituksena niiden soveltamiseen vanhustenhoidossa ovat automaattiset navetat. Niiden koneethan tunnistavat omat lehmänsä ja tulevat alkuinvestointien jälkeen erittäin halvaksi. Käpyhovissa mietitään nyt kahteenkin kertaan maailman menoa... Käpyhovinäytelmät ovat herättäneet laajaa huomiota tarttumalla vanhustenhoidon ongelmiin. Niihin, joista saamme lukea lehdistä ja kuulla eri tiedotusvälineistä lähes joka päivä. Se on myös poliitikkojen suosikkiaihe puolueeseen katsomatta etenkin vaalien alla. Valitettavasti aihe vaalien jälkeen katoaa säännöllisesti muiden, tärkeämpien asioiden taakse.
  Harmaat Pantterit ovat tarjonneet teatterin keinoin ongelmiin myös yksinkertaisia ratkaisumalleja. Erityisen myönteistä on, että näytelmien rooleissa on ollut lukuisissa harrastajateatteriesityksissä myös vanhustenhuollon ammattilaisia. Heidän kommenttinsa näytelmistä ovat olleet aiheen suorasta käsittelystä huolimatta erittäin myönteisiä ja kannustavia.
  Aktiivimalli-Harmaat Pantterit 4 ensi-ilta on Keravan Keuda-salissa 7.2. klo 19. Näytelmän tuottaa Keski-Uudenmaan Teatteri KUT.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Aktiivimalli näytelmä