Josa Jäntin blogi: Me ollaan sankareita kaikki

10.10.2017

Lue Josa Jäntin blogi linkin takaa: https://blogit.iltalehti.fi/josa-jantti/2017/10/10/me-ollaan-sankareita-kaikki/

ME OLLAAN SANKAREITA KAIKKIA ?

motto: ihan kaikki – teemmepä mitä tahansa

Karjalainen – tuo mainio laulaja ja lauluntekijä on säveltänyt ja esittänyt tuon kaikkien tunteman laulun.

Siinä lauletaan mm.: "Keitä ne on ne sankarimiehet, joita koko valtakunta arvostaa" – ja edelleen "keitä on ne elokuvan sankarimiehet, jotka heikompansa tieltään kumoaa".

Otanpa tähän esille asian, josta en ole puolesta enkä vastaan pikemminkin päinvastoin, mutta ihmettelen kuitenkin suurta ja laajaa ihastusta ja julkisuutta, jota osoitetaan sivukaupalla lähes kaikissa medioissa aina telkkaria (YLE / Nyberg + Aamu TV + Puoli Seitsemän) myöten. Toistan, että en ole mikään tuomitsemaan ketään ja jätän siksi vastuun lukijoille, mitä mieltä he itse ovat tästä "sankari-ilmiöstä"?

Tarkoitan niitä kertomuksia – jopa kirjaa, joissa lähes kehutaan, miten huippu-urheilija voi urheilla "kännissä" ja huumeissa ja kehuskella sillä, miten hän pystyi silti hyviin suorituksiin ja menestykseen siitä huolimatta. Pidetään jopa hyväksyttävänä sitä, että lähtee yllättäen kodistaan ja jättää vaimonsa ja lapsensa mitään etukäteen kertomatta. Vaimo jää lapsen yksinhuoltajaksi asuntoon asuntolainojen ja toimeentulon kanssa. Sekin on urhoollista, että jättää isoista tuloistaan huolimatta elatusmaksut maksamatta. Ja "resuaa" puolet elämästään muista ja heidän tunteistaan välittämättä kotimaassa ja maailmalla. Perusteluna, että on syntynyt ja elänyt jossakin tietyssä kaupunginosassa. Näitä aukeaman kokoisia tarinoita on julkaistu nykyisin siellä täällä. Kysyykö kukaan koskaan, miltä heidän läheisistään on tuntunut? Siitä ei ole kirjoja kirjoitettu ja "mainostettu" niitä televisiossa useissa puheohjelmissa?

Sen sijaan paljon pienemmällä julkisuudella on kerrottu mm. niistä urheilijoista, jotka ovat kovalla treenillä menestyneet ja samalla hoitaneet – jotkut jopa parikin korkeakoulututkintoa. Keskittyneet "treeneistään" huolimatta ja pelimatkoillaan opiskeluun ja tentteihin valmistumiseen. Satun tietämään aika monta tällaista henkilöä. Ja yleensäkin hyvin urheilussa menestyneet ovat aktiiviajan jälkeen hankkineet oman, kunnon ammatin.

Ymmärrän sen, että halutaan kertoa niistä henkilöistä, jotka ovat kovan itsekurin ja omakohtaisen taistelun tuloksena, selviytyneet irti alkoholista tai huumeista. Se on ihan kannatettavaa!

Nyt juuri ilmestynyttä ex-jääkiekkoilijan kirjaa tullaan myymään varmasti paljon. Sitä on mainostettu sivukaupalla lehdissä ja YLE/ Ykkösen kolmessa keskusteluohjelmassa! Ehkä kirjatuotot tulevat tarpeeseen?

Mutta eikö siihen riittäisi neljännessivun lyhyt haastattelukertomus jossain mediassa ja maksullinen ilmoittelu kuten mm. muissakin kirjoissa. Onko asiallista kertoa näin laajasti nuorille urheilijoille, että voit elää vaikka kuinka holtittomasti ja käyttää erilaisia päihteitä, kunhan "treenaat" tehokkaasti itseäsi menestyväksi huippu-urheilijaksi.  Samalla voit jälkikäteen korostaa, että et kadu mitään! Voitat mestaruuksia ja saat taloudellista menestystä.

Nyt ujo kysymys: Mitä eroa on veronmaksajien kustantamalla Ylellä ja MTV:llä? Mainos-Televisiossa joutuu maksamaan mainoksista!

Tasan ei käy onnen lahjat

on vanha sanonta. Voitteko kuvitella seuraavaa uutisointia? Yhtä näkyvästi ja laajasti kuin nyt julkaistua uutta urheilijan kirjaa olisi sivukaupalla uutisoitu kaikissa medioissa eläkeindeksin muutosta koskevasta kansalaisaloitteesta (yli 84 000 allekirjoitusta)Olisi kerrottu, että eläkeindeksin muutos parantaa 1 500 000 työeläkeläisen elintasoa, johon varat löytyvät heidän itsensä työnantajiensa kanssa maksamien työeläkemaksujen osasta rahastojen tuottoista. Samalla "hehkutettu", miten paljon dynaamisia vaikutuksia indeksimuutoksella saadaan ilman valtion varoja. Kuinka tämä indeksimuutos olisi lisännyt verotuloja, kotimaista kulutusta (+ alv) ja luonut uusia työpaikkoja. Niistä edelleen lisää verotuloja ja työeläkemaksuja rahastoihin vähentäen samalla työttömyyskorvauksia.

Toistan : Kaiken lisäksi kansalaisaloitteen tehneen järjestön ja aloitteen alullepanijan puheenjohtajaa olisi haastateltu Yle-TV-Ykkösen ainakin kolmessa puheohjelmassa hänen kirjoittamistaan pätevistä kirjoistaan Eläketurvakeskuksen tietojen pohjalta.

Tämä uutisoiminen ja mainostaminenhan kansalaisaloitteesta ei olisi koskenut kuin vain 1 500 000 työeläkeläistä. Kyllä myös tästä joukosta olisi löytynyt paljon median ostajia eli myyntiä olisi lisätty?

Nämä unohdetut eläkeläiset voisivat laulaa J. Karjalaisen laulun sanoin: Keitä ne on ne eläkeläissankarinaiset – ja miehet, jotka loivat työllään tämän "hyvinvointi Suomen"!

 

Josa Jäntti