Eeva Kilpi sanoo YLE:n artikkelissa sen, mitä hyvin moni ikäihminen kokee joka päivä

14.4.2020

Kirjailija Eeva Kilpi on puhuu vanhuudesta YLE:n nettisivuilla julkaistussa artikkelissa. Hyvin moni ikäi-ihminen kokee joka päivä sen, mitä Kilpi sanoo. "Vanhalla ihmiselläkin on tarpeita, toiveita, ajatuksia ja unelmia". 

Jokainen vanhenee, jossain vaiheessa vain huomaa olevansa  yhteiskunnan kuluerä, kuten kuulemme lähes päivittäin. 

Senioriliike ja yhdistyksen jäsenet tuovat näitä asioita esille jatkuvasti. Asenteet ja ajattelutapa pysyvät tiukasti. Onko perussyynä individualismi, joka erottaa perheenjäsenet toisistaan. Koulun jälkeen halutaan lähteä kotoa heti omiin oloihin, mummot ja ukit asuvat kaukana tai palveluasumuksissa. Isät ja äidit näkevät lapsiaan muutaman tunnin päivässä, viikonloppuina vähän enemmän. Eri ikäryhmät ja ryhmät erityvät ja elävät omissa kuplissaan. Vanhojen kupla voisi olla elämän loppuhuipennus, mutta sitä se ei ole. Kilpi sanoo YLE:n artikkelissa, että vanheneminen on järkyttävä kokemus. Ja sen vahtoehto on kuolema. 

Eläkkeelle siirryttäessä tuhannet ihmiset ovat aktiivisia, ellei jokin sairaus ole iskenyt. Hoidetaan lastenlapsia, toimitaan omaishoitajina, kulutetaan kulttuuri- ja matkailupalveluja, ollaan aktiivisesti mukana järjestöelämässä. Silti nämä aktivistit ovat kuluerä, joka unohdetaan. He muuttuvat näkymättömäksi massaksi, joka muistetaan äänestyspäivänä ja vanhusten viikolla tekopyhinä puheina. Tälle ihmisjoukolle puhutaan kuin pikkulapsille. Heidän elämän- ja työkokemuksellaan ei ole arvoa. 

Unelmia, toiveita, tarpeita, ajatuksia, niitä ikäihmisillä on. Mikä on sinun unelmasi. Minun unelmani on hyvä elämä kaikille ihmisille ja että omaiseni voivat hyvin. Unelmani on sielunkumppani, jonka kanssa voi jakaa ilot ja surut. Toivon, että jokaista ikääntyvää pidettäisiin tasa-arvoisena kansalaisena. Ajatukseni pyörivät maailman muutoksessa, tällä hetkellä se, miten maailma muuttuu korona-virus pandeminan jälkeen. Lisääntyykö itsekkyys entisestään vai opitaanko yhteistyöhön.

Mitä sitten voi tehdä unelmien tai toiveiden eteen. Se on hyvä kysymys. Unohdetun ikäryhmän näkemyksiä, toiveita tai unelmia on todella vaikea saada toteutetuksi, jos ikäihmisia nähdä tasa-arvoisina yhteiskunnan jäseninä.

Eeva Kainulainen

Linkki YLE:n artikkeliin: 

https://yle.fi/uutiset/3-10636280