BLOGI

« aihelistaan

Bengt Holmströmin aatteet - leikataan eläkkeet!


 • nimimerkki

  Anonyymi

  14.8.2017 klo 10:22
  Kuka ry:n virallisista viestittäjistä rohkenisi kommentoida nobelisti Holmströmin ehdotuksia suomalaisten eläkkeiden leikkauksista?
  Nobelin hän sai sopimusteoriasta,ei talouden tai sijoittamisen hallinnasta. Eläkerahastomme sijoitetaan erilaisiin rahastoihin,joka tarvitsee osaamista sijoitustoiminnassa. Näin toimitaan myös USA:ssa,jossa nobelisti on kerännyt omat eläkesäästönsä.

  Nobelisti huutelee jonkun muun kuin eläkeläisen puolesta. Sanoessaan,että tekee nuorille palveluksen kun eläkkeellä olevien eläkettä leikataan, toimii piruna selkämme takana. Tämä yli $270 000 ( n. 230 000€) vuodessa ansaitseva professori tulee nauttimaan USA:ssa ruhtinaallista eläkettä,joka koostuu yliopiston erikseen maksamasta ja USA:n yleisestä lakisääteisestä eläkkeestä. Ehdottaessaan suomalaisten eläkkeiden leikkaamista,hän ei ehdota,että Suomeen saataisi vankka yksityissäästämisen malli,johon, USA:n tavoin,ottaisi osaa myös suomalaiset yritykset nykyisten eläkesäästöjen lisäksi.

  Holmström kritisoi Suomen eläkkeiden suuruutta,joka on keskim n. 1600€/kk. USA:ssa keskim. eläke,joka monen kohdalla tarkoittaa vain lakisääteinen,on n. hieman yli 2000€/kk.

  USA:ssa yritykset,varsinkin ne varakkaammat,tarjoavat työntekijöilleen eläkesäästöohjelman. Kun työntekijä säästää eläkettään tässä ohjelmassa,tukee työnantaja säästöjä tietyllä rahasummalla. Tämän lisäksi sekä työnantaja että työntekijä joutuvat maksamaan lakisääteistä eläkettä,joka kerätään ns. social securityn kautta.

  Riippuen yksittäisesti säästetystä eläkkeestä (401K, IRA, Roth IRA) eläkesäästöä verotetaan tyypin mukaisesti. Tämän lisäksi verotettava määritellään verotuskategoriaan,ja maksimissaan pitkään säästössä olleet 401K-ohjelman sijoituksista verotetaan max 15%. Roth IRA on verovapaata tuloa. Jos saa pelkän lakisääteisen eläkkeen, alle 21 000€/vuosi eläkettä saava ei maksa veroa ollenkaan. Tästä ylimenevistä asteittain vain osasta eläkkeestä maksetaan vero. Esim. jos saa eläkettä 22 000€ - 28 000€ per vuosi,maksetaan veroa vain 50% osuudesta eli verotettava eläke on suuruudeltaan 11 000€ - 14 000€.

  Miksi Holmström ei mainitse sanaakaan kotimaansa USA:n eläkejärjestelmästä,jota hän pitänee erinomaisena? Sen sijaan toimii eläkesäästöjen ja sijoitushallinnan asiantuntijana Suomessa,vaikka ei ole edes adiantuntija ko. alueilla.
« aihelistaan

Osallistu keskusteluun

tai aloita uusi keskustelu »

Roskapostin esto ei onnistunut. Ole hyvä ja yritä uudelleen.
Bengt Holmströmin aatteet - leikataan eläkkeet!