Eläkerahastot kasvavat 22000 € minuutissa.

Eeva Kainulainen
16.3.2016

Eläkerahastot ovat Suomen lamavuosina kasvaneet 22000 € minuutissa. Suomen Senioriliike tarjoaa nyt kansalaisille ja poliittisille päättäjille mahdollisuuden seurata reaaliajassa, miten eläkevarat karttuvat. Aleksanterinkadulla Helsingissä Suomen Kultakellon näyteikkunassa on nähtävillä eläkerahastokello.

Eduskunnassa tullaan päättämään työeläkeindeksin muuttamisesta yli 85000 allekirjoitusta saaneen kansalaisaloitteen pohjalta. Aloite pyrkii palauttamaan palkkatasoindeksin. Nykyinen taitettu indeksi on aiheuttanut eläketasojen laskun ja eläkeläisten köyhtymisen. Poliittinen päätöksenteko joutuu kansalaisaloitetta käsitellessään valitsemaan eläkeläisten köyhdyttämisen ja eläkeyhtiöiden kasvun hillitsemisen väliltä.

Suomen Senioriliikkeen asettama eläkerahastokello kertoo reaaliajassa, miten eläkerahastot kasvavat. Kelloa asennettaessa eläkevaroja on TELA:n laskelmien mukaan noin 182 miljardia  euroa. Neljän viime vuoden aikana rahastot ovat kasvaneet yhteensä 46,3 miljardia euroa. Lamavuosina 2012-15 eläkevarat ovat siis nousseet 22000 euroa minuutissa. 

"Eläkerahastokellolla haluamme muistuttaa kansallisomaisuuden kasvamisesta, joka suurimmalta osin on siirretty ulkomaille, koska rahat eivät mahdu Suomeen", Senioriliikkeen puheenjohtaja Kimmo Kiljunen toteaa.

Aleksanterinkadulla naapurissa on Keskuskauppakamarin asentama valtion velkakello, joka kasvaa 10000 euroa minuutissa. "Eläkerahastot paisuvat yli kaksi kertaa nopeammin kuin valtiontalous velkaantuu. Tosiasiassa viime vuosina Suomen julkisen talouden nettovelka on laskenut roimasti. Ongelma on siinä, että rahat on säilötty ulkomaille kasvamaan passiivisena korkoa. Itse asiassa eläkkeiden korotus olisi kustannustehokkainta elvytystä", muistuttaa Kiljunen.

Eläketurvakeskuksen laskelma kertoo, että palkkaindeksi kaksinkertaistaa rahastot vuoteen 2050. Taitettu indeksi nelinkertaistaa ne. Vuonna 2080 yksityisen eläkesektorin rahastoissa on 1520 miljardia euroa. " Julkinen työeläkesektori kattaa kolmasosan kaikista eläkevaroista, joten laskennallisesti vuonna 2080 rahastoissa on 2410 miljardia euroa", sanoo Senioriliikkeen taloudenhoitaja Heikki Ranki.

Eläketurvakeskuksen ennusteen mukaan vuosina 2017-2080 yksityisen eläkesektorin rahastot kasvavat siis 40 000 euroa minuutissa. Yhteensä eläkeyhtiöiden kasvu tulee olemaan 63 300 euroa minuutissa seuraavan 60 vuoden aikana. " Epäsuhta nykyisen eläkeläisköyhtymisen ja rahastojen massiivisen kasvun välillä on poliittisesti kestämätön. Jos nykyinen poliitikkopolvi ei kykene muuttamaan taitettua indeksiä, niin seuraava sen tekee", toteaa Kimmo Kiljunen. 

Eläkerahastokello on nähtävillä Helsingissä Aleksanterinkatu 11 Suomen Kultakellon näyteikkunassa sen ajan, jonka kansalaisaloitteen käsittely Eduskunnassa vie. Tämän linkin kautta näet kellon: http://elakekello.fi

Lisätietoja: Suomen Senioriliike ry:n puheenjohtaja Kimmo Kiljunen, kimmo.kiljunen@hotmail.com, puh 050 511 3088

Suomen Senioriliike ry:n taloudenhoitaja Heikki Ranki, ranki.heikki@gmail.com, puh 045 868 3223